Barnvagn ingen nyhet men modellerna är.

Här kommer historian om hur barnvagnen kom till. Det finns idag mycket moderna och fina modeller men när skapades denoch av vem? Läs vidare! Här kan du hitta en modern barnvagn, barnvagnshuset.net.

Barnvagnen utvecklades tidigt. År 1733 frågade hertigen av Devonshire William Kent om han kunde bygga ett transportmedel som kunde bära hans barn. Kent konstruerade en skalformad korg på hjul som barnen kunde sitta i. Denna var rikt dekorerad och var tänkt att dras av en get eller liten ponny. Benjamin Potter Crandall sålde barnvagnar i Amerika på 1830-talet, som har beskrivits som de ”första barnvagnarna som tillverkats i Amerika”. Hans son Jesse Armour Crandall, utfärdades ett antal patent för förbättringar och tillägg för standardmodeller. Bland annat lade han till en broms på vagnarna, en modell som viks ihop, design för parasoll och en paraply hängare. År 1840, blev den oerhört populär. Drottning Victoria köpte tre vagnar från Hitch baby Store.

Vagnarna på den tiden var byggda av trä eller rotting och hölls samman av dyra mässingsleder. Dessa blev ibland tungt ornamenterade konstverk. Modeller har också namn efter kungligheter, prinsessan och hertiginnan var populära namn samt Balmoral och Windsor.

I juni 1889 patenterade William Richardson sin idé om den första reversibla barnvagnen. Den korggen utformades så att den kan vändas ut eller in mot föräldern. Han gjorde också strukturella förändringar i vagnen. Richardsons design tillät att varje hjul kunde röra sig självt vilket ökade manövrerbarheten på vagnarna. När 1920-talet började fanns dessa vagnar tillgängliga för alla familjer och de blev allt säkrare, med större hjul, bromsar, djupare vagnar, och lägre, kraftigare ramar.

Owen Maclaren som var flygingenjör, hade hört hans dotters klagomål om tunga vagnar när hans dotter rest från England till Amerika med sin tunga barnvagn. Med hjälp av sin kunskap om flygplan, lät Maclaren 1965, utforma en barnvagn med en aluminiumram och skapade den första riktiga paraply barnvagnen. Han gick därefter på att grunda Maclaren som tillverkade och sålde hans nya design. Designen tog fart och barnvagnar var nu lättare att transportera och används överallt.

På 1970-talet, gick utvecklingen mot en mer grundläggande version, inte helt fjädrande, och med en löstagbar kropp. Sedan 1980-talet har barnvagnsindustrin utvecklats med nya funktioner, säkrare och fler tillbehör.